1ste KoeKedozeKwis

Op 8 november 2014 organiseerde de KoeKedozeKlan haar langverwachte 1ste KoeKedozeKwis ten voordele van Oxfam-Wereldwinkels. Het werd zoals beloofd een verrassend pittige multimediaquiz met vragen uit alle mogelijke categorieën: geschiedenis, aardrijkskunde, wetenschap, sport, film, muziek, fauna, flora, politiek, literatuur, games, showbizz, mode, gastronomie, actualiteit, … Ook de gebruikelijke portie criminelen mocht natuurlijk niet ontbreken. Tot slot voorzagen we een mooie prijzentafel voor alle deelnemers.

Zaal Vuurtoren
Zaal Vuurtoren popelt van ongeduld. (Frederik Neirynck © 2014)

Over de quiz

Ondanks het zeer diverse publiek — gaande van West-Vlaamse topteams tot pure gelegenheidsploegen uit den Opex — menen we het aangekondigde CD-niveau te zijn nagekomen, op de lastige rondes nummer 3, 7 en 9 na. Bovendien wisten heel wat deelnemers ons soms aangenaam te verrassen! Zo herkende de helft van de ploegen het zelfportret van een Cobra-schilder en penden sommigen spontaan ook de voornaam van O.J. Simpsons advocaat neer. De gedetailleerde tussenstanden vindt u terug op onze resultatenpagina.

In Zaal Vuurtoren ontketende zich die zaterdagavond uiteindelijk een spannende strijd tussen een vijftal ploegen. Rond middernacht kaapte Freddy Het Kalfje (ft. Alzheimer) — ondanks tegenwerking door de jury, tropische zaaltemperaturen en een schrijnend gebrek aan Brugse Zot — met één puntje verschil de overwinning weg. Bovenop een vermorzelende handdruk van Koekedoze mag één van hun leden dankzij Le Lac Bleu met het hele gezin een weekje op vakantie naar de streek van Figeac (Midi-Pyrénées).

Freddy Het Kalfje
Onze juryvoorzitter feliciteert de winnaars. (Frederik Neirynck © 2014)

Wie benieuwd is naar de vragen, kan een blik werpen op de PDF van onze Keynote (61 MB, rechtsklikken en downloaden) of de quiz volledig naspelen via Quizarchief. De 1ste KoeKedozeKwis werd mee mogelijk gemaakt dankzij Het Hinkelspel, CC De Grote Post, Belfius Wapenplein, Huis Veryser, Le Couperet, Corman Boekhandel, ’t Zonnehuis, De Voorhaven, Apotheek Carbonez en Fleur De Lies.

Opbrengst

Met uw ravissante aanwezigheid en bijwijlen problematische alcoholgebruik steunde u voor de verandering ook een goed doel. In het kader van de jaarlijkse 11.11.11-actie, die de Vlaamse Noord-Zuidbeweging overkoepelt, sloegen we de handen in elkaar met Oxfam-Wereldwinkel Vuurtorenwijk om geld in te zamelen voor het Partnerfonds.

Sopacdi
Koffie drinken doe je zo: met een schoteltje. (Tim Dirven © 2011)

Dit fonds speelt in op ernstige onverwachte situaties bij fairtradeproducenten en helpt duurzame oplossingen te vinden voor structurele problemen. Denk aan bijscholingen voor personeel, investeringen in milieuvriendelijke landbouwtechnieken, assistentie bij bio- en fairtradecertificering of sociale projecten die ten goede komen aan de gemeenschap. Zo bouwde u mee aan duurzame economische ontwikkeling van het Zuiden.

Specifiek zamelden we geld in voor Sopacdi, een samenwerkingsverband tussen kleine koffieproducenten uit het veelgeplaagde Oost-Congo. Opgericht in 2003 verenigt Sopacdi inmiddels meer dan 3000 boeren van uiteenlopende etniciteit. Met onder andere Belgische steun kon in de Kivustreek voor het eerst in veertig jaar een nieuwe wastafel voor koffiebessen gebouwd worden. Verder werd er geïnvesteerd in maatregelen om bodemerosie tegen te gaan en de grond vruchtbaar te houden, maar de uitdagingen blijven groot.

Banner 1ste KoeKedozeKwis

Dankzij uw talrijke opkomst en niet te lessen dorst — u had alleen wat meer Chimay mogen drinken — kon op 09/12/2014 maar liefst 600,68 euro overgeschreven worden naar de rekening van het Partnerfonds. Van harte bedankt voor uw enthousiasme, en wie weet tot volgend jaar … Want een andere wereld? We staan erop!